Contactar

Dídac Contreras

  • CEO Personanas Collbaix S.L.

ENTREVISTA

Entrevista a Dídac Contreras

  • Ens pots fer una breu presentació sobre els teus orígens a nivel personal? Ets nascut al Bages?

Bon dia, vaig néixer a Manresa l’any 72, amb lo qual ja portem forces anys aquí. El meu pare ja havia treballat en el metall i jo actualment treballo en el metall.

  • Explica’ns la teva formació professional. Què vas estudiar?

A mi sempre m’ha agradat molt el dibuix tècnic. Jo quan vaig estudiar, vaig fer l’EGB de l’època, després BUP i COU  i després vaig fer un curs de decoració. Una vegada vaig començar amb aquest tema, com que tenia l’empresa que estava portant el meu pare vaig pensar que havia de sortir una mica de les enginyeries, doncs vaig sortir i vaig anar a fer cursos directament amb empreses especialitzades. Aquí vaig començar cursos de direcció de màrqueting, comerç exterior, direcció comercial… he fet molts cursos i a dia d’avui sempre m’estic reciclant.

  • I a nivell de trajectòria professional, quina ha sigut la teva evolució laboral fins a dia d’avui?

Doncs mira jo tinc la sort d’haver pogut treballar des dels 14 anys. Amb 15 – 16 anys ja estava en fires comercials a Bolonya, París… amb lo qual jo he fet una evolució de menys a més. Vaig començar d’aprenent i després ja vaig començar en una àrea comercial. Seguidament vaig seguir en l’àrea de màrqueting i disseny de producte propi. També vaig anar a muntar portes. Jo conec totes les àrees, un 360 de l’empresa. Tinc una experiència molt general.

  • Com a CEO de Persianas Collbaix S.L., ens pots explicar quines són les teves principals funcions?

Les funcions d’un CEO o gerent són les mateixes que en una altre PIME. En les empreses petites i mitjanes els CEO sempre hem de fer de tot, ja que sempre falta una persona o bé n’entra una de nova. Tant podem estar a planta revisant metodologia, com veient un proveïdor, com en una fira…

  • A nivell estratègic, quins són els punts forts, i també els febles, per a Persianas Collbaix S.L., d’estar al Bages?

El Bages és la nostra zona, on sempre hem estat. L’empresa s’anomena Collbaix precisament per la muntanya que hi ha aquí al Bages. A nivell de comunicació amb l’eix transversal és un punt molt polivalent, ja que estem a una hora i mitja d’Andorra, una hora i mitja de Girona… El Bages està molt bé a nivell d’accessos i de logística.

  • I a nivell general, quina és la teva visió sobre les possibilitats professionals en els sector industrial al Bages?

El sector industrial del Bages està en un moment de canvis. Col·laborem amb les escoles de FP i universitats, màrqueting, el Centre Tecnològic, el Centre en Formació Pràctica… El que volem fer és una espècie de HUB per tal de desenvolupar nous talents, ja que la gent que ha de portar les empreses d’aquí deu anys s’han de formar i precisament formar-se amb allò que necessitem ara mateix. Moltes vegades el que donen les escoles, en sistema de treball, no és el que necessitem les empreses.

  • En la situació actual (Covid), quina és la teva percepció sobre la reacció social i empresarial que hi ha hagut a la comarca?

Bé, jo m’imagino que com està passant a tot Espanya. Quan parlem amb els proveïdors a nivell nacional, tots tenim una mica de por i les empreses estan en una muntanya russa ja que hi ha setmanes que estem molt a dalt i setmanes que estem molt a baix. Tots tenim una certa inquietud i incertesa perquè no sabem quan acabarem.

  • A nivell de sinèrgies entre empreses del Bages, quina és la visió? Has trobat situacions de fàcil col·laboració?

Amb això he de dir que nosaltres estem dins de PIMEC i cada vegada més s’estan creant més lligams entre els empresaris perquè ens hem adonat que solucionar un problema sol costa molt, en canvi quan realitzem reunions empresarials sorgeixen idees. Aquí al territori té molta importància el sector del metall i cada dia s’estan realitzant canvis  molt importants per portar-ho cap a una altre banda i fer-ho cada dia més col·laboratiu.

  • Què és el que més recomanaries del Bages, per a un professional que s’estigui plantejant venir-hi a treballar i/o a viure-hi?

Aquí tenim uns polígons ben adequats per tot el territori. Les comunicacions són bones a nivell de Catalunya. D’altra banda no tenim els preus qeu s’estan pagant a Barcelona, Sabadell… i a nivell d’indústria tenim un sector industrial bo i potents. Les distàncies entre les indústries són curtes. Aquí tenim l’avantatge que som ciutat i som poble. Tenim l’avantatge de la ciutat en servei i l’avantatge del poble en distàncies.

  • I a nivell d’empreses, independentment del sector en què es trobin, penses que és un bon plantejament establir-s’hi?

Jo crec que si perquè, des d’un punt de vista de comunicacions és bo, l’únic que trobo a faltar és una carretera de Manresa – Barcelona, s’hauria d’actualitzar, s’hauria de fer més gran. Per la resta però, tot correcte.

  • A nivell personal, ens pots dir 3 experiències o llocs que ningú es pot perdre?

Aquí a Manresa tenim molt de Modernisme, per tant tot el centre és molt bonic. També tenim el Monestir Sant Benet, molt digne amb un hotel i un espai gastronòmics d’un alt nivell. I a mi, com que m’agrada molt el tema industrial, hi ha la Colònia Vidal on es pot veure de forma guiada com funcionava la colònia i com funcionaven els tallers.