Turisme, natura i cultura

Pla de Bages

El Bages és una comarca atractiva en molts aspectes. Ho confirmen els centenars de milers de turistes que cada any ens visiten, i que troben en aquest territori un patrimoni natural i cultural de primer ordre.

Ens trobem en una comarca de transició entre la depressió central i el prepirineu. Una gran plana, el Pla de Bages, domina una comarca solcada pels rius Llobregat i el Cardener. El Pla de Bages queda encerclat per serralades de mitja muntanya, amb alçades d’entorn el miler de metres respecte el nivell del mar.

Són terres fèrtils, les del Bages, òptimes per a la ramaderia i, especialment, l’agricultura, amb extensos conreus de cereal (fonamentalment ordi i blat) i on cada vegada més en destaca la vinya, amb una denominació d’origen (DO Pla de Bages) petita però de grans vins, que ofereix visites turístiques guiades.

La comarca produeix productes agroalimentaris de qualitat sota el segell “Rebost de productes naturals del Bages”.

El Bages és un lloc ideal per fer senderisme i bicicleta de muntanya.
Hi travessen, entre d’altres, el Camí de Sant Jaume i la ruta del Bisbe i Abat Oliba.

Geologia singular

Geològicament, el Bages és una comarca amb grans contrastos.
El mar que cobria aquesta zona fa més de 36 milions d’anys ens ha regalat elements geològics singulars. Sense anar més lluny, Montserrat, la muntanya sagrada més important de Catalunya, s’ha convertit en una de les icones de la comarca. Especialment gràcies al peregrinatge turístico-religiós del seu santuari, els seus més de 2 milions de visitants anuals el converteix en el punt més visitat de Catalunya fora de Barcelona.

El segon atractiu turístic amb nombre de visitants també respon al prehistòric mar interior.
Cardona pot fer gala de comptar amb una muntanya de sal gemma natural única al món, per on passen 100.000 visitants cada any a descobrir aquest element i l’explotació minera que s’hi va desenvolupar durant set dècades, fins l’any 1991.

La singular geologia bagenca ha permès crear el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, que aspira a formar part de la Xarxa Europea de Geoparcs avalada per la Unesco. A banda dels indrets esmentats, també destaquen les Coves del Toll de Moià, el patrimoni geològic de Súria i el Museu de Geologia Valentí Masachs.

Patrimoni cultural i religiós

Pel que fa al patrimoni cultural, el Bages és una comarca clarament dominada per les arquitectures religioses romànica i gòtica, coincidint amb els segles de creació de la majoria de poblacions. Al monestir de Montserrat i a una de les joies del gòtic català, la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa, hi hem d’afegir un la canònica de Sant Vicenç de Cardona (dins d’un dels castells medievals més importants del continent) i un dels monestirs romànics més importants del món, el de Sant Benet de Bages.

De fet, el turisme amb fons religiós és un dels aspectes representatius de la comarca, on també en destaca la Manresa Ignasiana, que al voltant de la Cova de Sant Ignasi (que rep el nom pel peregrinatge de Sant Ignasi de Loiola) ha creat un itinerari barroc per la capital de la comarca.

Castells i municipis medievals

El Bages és terra de castells i fortificacions. Va ser la porta de la Catalunya vella, la Marca Hispànica disposada per l’imperi carolingi com a territori de seguretat contra els sarraïns a partir de mig segle VIII. Al costat de l’espectacular castell de Cardona, es conserven els de Balsareny, Castellbell, Castellet, Castellnou, Castellar, Rajadell i les Torres de Fals. També es conserven nombroses muralles, torres de vigilància i fortificacions.

La majoria de nuclis antics dels municipis bagencs conserven el seu passat medieval, amb carrers empedrats, voltes romàniques i gòtiques i amb palaus i palauets d’estils que arriben fins al modernisme, fruit de l’auge dels industrials que van fer fortuna durant la Revolució Industrial.

Viure al Bages

Pla de Bages. Vinya Jaumandreu.
Viure al Bages

Monestir de Montserrat.
Viure al Bages

Visita a la Muntanya de Sal de Cardona.
Viure al Bages

Viure al Bages

Claustre del monestir de Sant Benet de Bages (Sant Fruitós de Bages).
Viure al Bages

Vista nocturna de la Cova de Sant Ignasi, Manresa.
Viure al Bages

Castell de Cardona.
Viure al Bages

Castell de Balsareny.


Amb el finançament de:

Diputació de Barcelona Generalitat de Catalunya Servei d'Ocupació de Catalunya Ministerio de Industria, Turismo y Comercio Unió Europea. Fons social europeu