Tradició industrial

Del passat textil a una indústria
innovadora i oberta al món.

»3.1

Enclavament estratègic

El Bages té una llarga trajectòria industrial, i els agents econòmics de la comarca treballen de costat perquè sigui un territori capaç d’aprofitar aquesta tradició, així com el seu tarannà innovador i obert al món.

Històricament, el Bages ha sabut treure profit del seu enclavament estratègic, des de la indústria textil de la Revolució Industrial aprofitant l’energia hidràulica del Llobregat i el Cardener fins a la centenària mineria de la potassa i l’explotació de pedreres.

 

 

 

tradició industrial

Polígon La Bauma de Castellbell i el Vilar
tradició industrial

Celler de Roqueta Origen

 

 

 

»3.2

Sectors especialitzats

Els industrials del Bages, en una gran part autòctons de la comarca, han estat àgils per adaptar-se a les necessitats del mercat i han especialitzat una bona part de la seva indústria en el metall, especialment orientat a la indústria auxiliar de l’automòbil. En paral·lel, ha guanyat molta importància la indústria agroalimentària, i s’hi han implantat importants plataformes logístiques gràcies a les bones comunicacions viàries.

 

 

 

tradició industrial

Cadena de muntatge de
dumpers de l’empresa
bagenca Ausa
tradició industrial

Interior d’una galeria a les mines de potassa de Súria, de l’empresa
Iberpotash
tradició industrial

Productes de l’empresa
Friman, del sector de
l’alimentació

 

 

 

»3.3

Sectors emergents

El sector industrial del Bages manté un gran equilibri entre l’especialització (metall, automoció, agroalimentació, logística) i la diversificació, en especial per l’emergència de múltiples sectors, entre ells les energies renovables i l’atenció sociosanitària, que permeten a aquest territori dependre menys de les fluctuacions del mercat i de la inversió exterior.

 

 

 

tradició industrial

Maquinària de l’empresa Matribages (Manresa).
tradició industrial

Seguidor solar de Domini Ambiental.
tradició industrial

Instal·lacions d’Avinent.

 

 

 

»3.4

Economia del coneixement

Al mateix temps, la indústria comarcal té molt a prop tot un teixit d’empreses de serveis que s’ha anat desenvolupant d’acord amb l’oportunitat que els brinda la comarca per trobar clients a prop. Enginyeries, consultories de totes les branques, gabinets de màrqueting, estudis de comunicació, arts gràfiques i una creixent economia del coneixement contribueixen a retenir el talent en el territori.

 

 

 

tradició industrial

Estudis d’E2S Disseny i Estratègia i E2S Productora (Cardona).
tradició industrial

Conferència d’un expert en
desenvolupament local

 

 

 

»3.5

Proximitat

L’economia del Bages es desenvolupa en un clima equilibradament aglomerat: les empreses troben a prop socis, proveïdors, col·laboradors, treballadors i clients; els empresaris es coneixen i busquen complicitats amb els que s’instal·len de nou, i troben en les institucions agents públics que els entenen i els donen suport.

 

 

 

tradició industrial

Cambra de Comerç de Manresa
tradició industrial

PIMEC

 

 

 

TORNAR A DALT

Amb el finançament de:

Diputació de Barcelona Generalitat de Catalunya Servei d'Ocupació de Catalunya Ministerio de Industria, Turismo y Comercio Unió Europea. Fons social europeu