Infraestructures

Centralitat, bones comunicacions
i equipaments amb garanties.

»1.1

EIXOS VIARIS QUE CONNECTEN AMB EUROPA

Un dels elements estratègics del Bages és la seva situació, a l’encreuament dels eixos viaris que vertebren Catalunya i la connecten amb Europa. L’eix transversal (C-25) ha situat la capital del Bages, Manresa, just entre Lleida i Girona, i aquesta localització rebrà un nou impuls amb el desdoblament total de la via, prevista per l’estiu de 2013.

 

Eixos viaris
Eixos viaris

 

»1.2

BONA CONNEXIÓ AMB ELS CENTRES LOGÍSTICS

La C-16 (E-9), l’Eix del Llobregat, travessa el Bages i connecta Barcelona amb el Pirineu, en un tram important mitjançant l’autopista Terrassa-Manresa, un itinerari que millorarà amb el desdoblament previst de la C-55. L’última gran connexió viària ha estat la C-37, eix diagonal, que comunica Manresa amb Vilanova i la Geltrú, un dels grans ports de mercaderies de l’Estat. El Bages està connectat amb el port de Barcelona i amb la seva Zona Franca, una de les grans àrees logístiques d’Europa.

 

Eixos viaris
Eixos viaris

Port de Barcelona
Eixos viaris

 

»1.3

A PROP DELS GRANS EIXOS FERROVIARIS I AEROPORTS

Manresa i el Bages estan comunicades per tren amb Barcelona i Lleida, amb dues de les estacions de l’AVE (TGV) que miren cap a Madrid, el futur Corredor Mediterrani i Europa. També amb els principals aeroports catalans: Barcelona, Reus, Lleida i el futur aeroport Corporatiu de Catalunya (Òdena), situat a 20 quilòmetres de Manresa.

 

Eixos ferroviaris

AVE, tren alta velocitat
Eixos ferroviaris

Aeroport del Prat
Eixos ferroviaris

 

»1.4

SERVEIS I EQUIPAMENTS PER A LES EMPRESES

Les infraestructures viàries són fonamentals, però també aquelles instal·lacions i serveis que les empreses necessiten per operar en bones condicions. Per això, l’administració i el sector públic han anat de la mà en el disseny de serveis, plantes depuradores, abocadors de residus i altres equipaments que estan al servei de les empreses.

 

Serveis i equipaments a les empreses

Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Manresa (EDAR) © Joan A. Closes
Serveis i equipaments a les empreses

Planta de fangs de l’EDAR
de Manresa. © Marc Sixto

 

»1.5

ABASTAMENT ELÈCTRIC, AIGUA, GAS I TELEFONIA

El Bages és ric en recursos hídrics, gràcies al curs fluvial de dos dels grans rius catalans, el Llobregat i el Cardener, i gràcies a la sèquia de Manresa. Pel que fa als subministrament elèctric, la comarca està creuada per algunes de les línies més potents de Catalunya. La xarxa de gas arriba a la majoria de municipis, on també hi ha cobertura mòbil i 4G.

 

Abastiment elèctric

Resclosa dels Manresans, Balsareny.
Abastiment elèctric

Camp solar de Domini Ambiental
Abastiment elèctric

 

»1.6

LA FIBRA ÒPTICA, AUTOPISTA D’INFORMACIÓ

De la mateixa manera, l’administració i el sector privat han anat de la mà per desenvolupar polígons industrials altament competitius, amb la progressiva instal·lació de fibra òptica a partir de la iniciativa pilot a nivell nacional de la Banda Ampla Empresarial al polígon de Bufalvent (Manresa). Les autopistes de la informació incorporen un gran valor afegit a l’operativa de les empreses del present, i seran imprescindibles per a la competitivitat en un futur immediat.

Fibra òptica

TORNAR A DALT

Amb el finançament de:

Diputació de Barcelona Generalitat de Catalunya Servei d'Ocupació de Catalunya Ministerio de Industria, Turismo y Comercio Unió Europea. Fons social europeu